Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Mijn eigen BV

Geplaatst op: 30-07-2021, 10:25:46

Onlangs las ik een interessant advies van Hanneke Kroonenberg, Hoofd kenniscentrum bij Van Lanschot Bankiers. Aanleiding was een uitspraak van het Gerechtshof in Den-Bosch.

Een architect had al een eenmanszaak voor hij trouwde. Hij en zijn echtgenote hebben huwelijkse voorwaarden opgesteld. Daarin is een zogenaamd periodiek verrekenbeding opgenomen. Dat houdt in dat het inkomen dat aan het einde van een kalenderjaar niet uitgegeven is, 50/50 gedeeld moet worden. Dat hebben zij nooit gedaan. Een paar jaar later zet de man zijn eenmanszaak om in een besloten vennootschap (B.V.) en brengt daarin zijn onderneming in.


Het huwelijk strandt en de discussie is nu of de B.V. alleen van de man is of van de ex-echtgenoten samen. Volgens de vrouw is dat laatste het geval omdat bij de oprichting van de B.V. ook geld van haar gebruikt is. Zij had namelijk op basis van het verrekenbeding recht op de helft van de winsten van de eenmanszaak.

Uiteindelijk besluit het Hof dat de vrouw gelijk heeft. De man moet dus de helft van de aandelen aan zijn ex-echtgenote afstaan.

Mevrouw Kroonenberg adviseert ondernemers privé geld te gebruiken voor de oprichting van een B.V. en pas daarna de bestaande onderneming over te dragen aan de B.V.

Oprichting van een B.V. kan tegenwoordig met slechts één euro. Een ondernemer moet dus familie of een goede vriend vragen om hem die ene euro te schenken vóór de oprichting. Met de bepaling dat deze schenking altijd privé zal blijven. Dan hoeven de aandelen niet gedeeld te worden bij een scheiding.

Bron: bijdrage van 24 juli 2021 door Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina